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 ORD #1208-09 
 

UPDATED INFORMATIVE DIGEST 
 
 
The proposed regulations implement the Settlement Agreement (“Agreement”) of October 27, 2008 
between the California Association of Mental Health Patients’ Rights Advocates (CAMHPRA) and 
the California Department of Social Services (CDSS).  CAMHPRA filed a lawsuit against the CDSS 
on behalf of persons with mental health disabilities who are 60 years of age or older, claiming that 
the CDSS unlawfully excluded adults over the age of 59 from licensed Adult Residential Facilities 
(ARFs).  The Agreement was reached between CAMHPRA and the CDSS in California Association 
of Mental Health Patients’ Rights Advocates v. Cliff Allenby, et al., Santa Clara County Superior 
Court, No. 106-CV061397.  This Agreement specifies all of the actual regulatory language proposed 
in this regulation package. 
 
In the California Code of Regulations (CCR), Title 22, Section 80001(a)(5), an ARF is defined as 
“any facility of any capacity which provides 24-hour a day nonmedical care and supervision to 
adults except elderly persons.”  The CDSS’ Community Care Licensing Division (CCLD) licenses 
ARFs and other community care facilities.  For the purposes of an ARF, an “adult” is considered to 
be a person 18 years of age through 59 years of age.  Residential Care Facilities for the Elderly 
(RCFEs) constitute a separate licensing facility category, in which varying degrees of care and 
supervision are provided to persons 60 years of age or older.  An RCFE is defined in Health and 
Safety Code Section 1569.2(l); and in CCR, Title 22, Section 87101(r)(5). 
  
As of January 2, 2009, there were approximately 5,298 licensed ARFs statewide, of which 
approximately 4,682 have a capacity of six or fewer clients.  About half of the ARFs in California 
serve persons with primarily mental health disabilities and about half serve persons with primarily 
developmental disabilities.  ARFs typically develop programs designed to meet the special mental 
health and/or developmental needs of their clients.   
 
Under existing regulations, an ARF may retain clients over 59 years of age whose needs are 
compatible with those of other clients if they require the same level of care and supervision as other 
clients and the licensee is able to meet their needs.  An exception is not required to retain a client 
over 59 years of age as long as the number of such clients does not exceed 50 percent of the census 
in facilities with a capacity of six or fewer, or 25 percent of the census in facilities with a capacity of 
over six.  However, licensees of ARFs must currently obtain an exception to admit persons over 59 
years of age.  It has always been the CCLD’s practice to consider granting an exception to licensees 
of ARFs to admit a person over 59 years of age with compatible needs.  (An exception is a written 
authorization by the licensing agency to use alternative means that meet the intent of the regulations 
and that are based on the unique needs or circumstances of the client for whom the exception is 
granted, as specified in CCR, Title 22, Section 80001(e)(6).)   
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In 2005, the ARF licensing regulations were amended to allow licensees of ARFs to retain persons 
over 59 years of age without an exception, as described above (Office of Administrative Law File 
No. 05-0822-03S).  This change incorporated into regulation the CCLD’s standard practice—albeit 
through the exception process—of allowing existing ARF clients to age in place if certain criteria 
were met.  The issue of amending the regulations to also permit licensees of ARFs to admit persons 
over 59 years of age without an exception was not addressed in that regulation package.     
 
The aforementioned Agreement required the CDSS to adopt the proposed regulations, to be known 
as the ARF Age Regulations.  As indicated above, the Agreement specifies the actual language to be 
used in the ARF Age Regulations.  The proposed regulations will allow licensees of ARFs to both 
retain and admit persons 60 years of age or older without obtaining an exception, subject to capacity 
limitations and compliance with specified requirements.  The proposed regulations will also do the 
following: 
 

• Change the definition of “Adult Residential Facility” to include “persons 60 years of age or 
older” if certain requirements are met.   

 
• Require ARF licensees that admit and retain any person 60 years of age or older to include 

any letters of support and a completed functional capabilities assessment, Needs and 
Services Plan, and medical assessment in each such person’s file.   

 
• Permit the CDSS to require an ARF licensee to comply with various RCFE regulations if 

necessary to ensure that a client 60 years of age or older receives appropriate age-related 
care in the ARF.  

 
• Require that the Needs and Services Plan and the medical assessment of any ARF client 60 

years of age or older be updated at least annually; and require the medical assessment to be 
updated in accordance with the RCFE regulations, to ensure that any age-related health care 
needs are identified and addressed appropriately in the ARF. 

 
• Keep intact existing regulatory provisions that require an ARF licensee to obtain an 

exception if accepting or retaining a person 60 years of age or older would result in the 
number of such persons exceeding 50 percent of the census in facilities with a capacity of six 
or fewer, or 25 percent of the census in facilities with a capacity over six.  The proposed 
regulations will further require that specified information be included with any such 
exception request, including any letters of support and the person’s completed functional 
capabilities assessment, Needs and Services Plan, and medical assessment.   

 
These regulations were considered as Item #1 at the public hearing held on April 15, 2009 in 
Sacramento, California.  Written testimony was received from the California Association of Mental 
Health Patients' Rights Advocates (CAMHPRA), Solutions at Santa Barbara (SSB), Casa De Bonita 
(CDB), and Disability Rights California (DRC) during the 45-day comment period from February 
27, 2009 to 5:00 p.m. on April 15, 2009.  No oral testimony was presented at the public hearing.   
 
A 15-day renotice was not required because there were no changes following the public hearing. 
 


