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UPDATED INFORMATIVE DIGEST  
 
 

The Community Care Facilities Act provides for the licensure and regulation of children’s 
residential community care facilities which include Foster Family Agencies, Foster Family 
Homes, Group Homes, Small Family Homes, and Transitional Housing Placement Programs.  
Unless otherwise provided in statute, these facilities are authorized to provide care and 
supervision to a child in foster care who is under age 18.   
 
Recent research evidence cites that a foster youth who emancipates at age 18 can face problems 
in a variety of areas that include health, substance abuse, incarceration, housing, and future 
family formation.1  The Midwest Evaluation of the Adult Functioning of Former Foster Youth 
found that a youth remaining in care for an additional year was more likely to continue 
education, have stable housing, stay out of the juvenile justice system, receive independent living 
services, and have access to health and mental health services.2 
 
Current regulations, with the exception of Foster Family Homes, define a “child” as being under 
18 and vary in their clarity with regard to provisions for a child to remain in foster care past that 
age. As a result, some licensed Children’s Residential facilities have sought exceptions to and 
waivers from licensing requirements to provide care and supervision to older youth who are 
permitted to remain in foster care as specified in statute.  Provisions of the Health and Safety 
Code and Welfare and Institutions Code permit a child to remain in foster care past age 18 under 
certain conditions.  These are: 
 
• A youth who, prior to turning 18, is in foster care and attending high school or the equivalent 

level of vocational or technical training on a full-time basis or pursuing a high school 
equivalency certificate may continue to remain in foster care and receive Aid to Families 
with Dependent Children-Foster Care (AFDC-FC) benefits until age 19 if he or she is 
expected to complete full-time education or training or receive a high school equivalency 
certificate by that age (Welf. & Inst. Code, section 11403). 
 

• A youth with special health care needs or a developmental disability may remain in foster 
care after he or she turns 18 if he or she resides in a licensed foster family home, small family 
home, group home, or certified family home, is completing a publicly funded education 
program, and expected to complete the program by age 22, and there is agreement by all 
parties involved that foster care continue (Health & Saf. Code, section 1507.2; Welf. & Inst. 
Code, sections 17710 and 17732.1).   

 
At the discretion of the California Department of Social Services, proposed changes would be 
made to the regulations to clarify the definition for “child” consistent with the authority, clarity, 
consistency, necessity, nonduplication, and reference standards of the Administrative Procedure 
Act, section 11349 of the Government Code. 
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These regulations were considered at the public hearing held on September 14, 2011, in 
Sacramento, California. No oral testimony was received; however, written testimony was 
received.  As a result, technical, nonsubstantive changes were made to the proposed regulations 
and accompanying handbook language was updated to reflect a change to statute in Welfare and 
Institutions Code section 11403.  Those amendments include: 
 

• Section 80075(i) through (o) 
 
 Section 80075(i) through (o) is being renumbered to 80075(f) through (l), which corrects 
 the numbering sequence of this section. 
 

• Sections 83001(c)(1),  84001(c)(2), 86001(c)(3), 88001(c)(5) Handbook Only 
 
 "…(b) …Effective January 1, 2012, a nonminor former dependent child of the juvenile 
 court who is receiving AFDC-FC benefits pursuant to Section 11405 shall be eligible to 
 continue to receive aid up to 19 years of age, effective January 1, 2013, up to 20 years of 
 age, and effective January 1, 2014, up to 21 years of age, as long as the nonminor is 
 otherwise eligible for AFDC-FC benefits under this subdivision.  This subdivision shall 
 apply when one or more of the following conditions exist:                                          
 

(1) The nonminor is completing secondary education or a program leading to an 
equivalent credential. 

 
(2) The nonminor is enrolled in an institution which provides postsecondary or 

vocational education. 
 

(3) The nonminor is participating in a program or activity designed to promote, or 
remove barriers to employment. 

 
(4) The nonminor is employed for at least 80 hours per month. 

 
(5) The nonminor is incapable of doing any of the activities described in subparagraphs 

(1) to (4), inclusive, due to a medical condition, and that incapability is supported by 
regularly updated information in the case plan of the nonminor." 

 
• Section 84061(b)(3) 

 
 Section 84061(b)(3) is amended to correct a cross-reference.   
 
Pursuant to Government Code Section 11346.8(c), a 15-day renotice is not required due to the 
changes are nonsubstantial. 
 


