STATE OF C:ALIFORNIA———HEALTH AND WELFARE AGENCY

- DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES
_ 744 P Street, Sacramento, CA 95814

June 4, 1996
ALL COUNTY LETTER NO. 96- 30 REASON FOR THIS TRANSMITTAL
[X] State Law Change
[ ] Federal Law or Regulation
TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS Change
{ ] Court Order
[ ] Clarification Requested by -
One or More Counties
[ ] Initiated by CDSS
SUBJECT: AID TO FAMILIES WITH DEPENDENT CHILDREN (AFDC) ONCE-IN-A-
LIFETIME HOMELESS ASSISTANCE
REFERENCE: ACL 91-58; ACL 95-62; ASSEMBLY BILL (AB) 908, CHAPTER 307,

STATUTES OF 1995 and MPP 44-211.5

The purpose of the letter is to transmit the attached series of questions and answers
pertaining to the once-in-a-lifetime homeless assistance regulations which became effective
Fanuary 1, 1996. It contains responses to the most commonly asked questions received from
the counties since implementation. These questions and answers were developed in
conjunction with the county representatives serving on the Eligibility and Grant Technical
Review Team, a subcommittee of the County Welfare Directors Association.

If you have any additional questions regarding the new homeless assistance
regulations, please contact: Varaniece Hall at (916) 653-6161, CALNET 453-6161 or
Anna Chambers at (916) 654-1077, CALNET 464-1077.

Attachments

Sincerely,

BRUCE WAGSTAFF
Deputy Director
Welfare Programs Division




ONCE-IN-A-LIFETIME HOMELESS ASSISTANCE
QUESTIONS AND ANSWERS

GENERAL

1.

Must Aid to Families with Dependent Children (AFDC) eligibility be established
before an assistance unit (AU) can receive a permanent housing payment?

Yes. The term "recipient”" in Section 44-211.53(c) was deleted in error and will be
re-adopted in the final regulations. Applicants must have their eligibility for AFDC
authorized prior to receiving a permanent housing payment.

Are separate CA 425 required to apply for a temporary shelfer payment and a
permanent housing payment?

Yes. Since a significant time period may elapse between a request for temporary
shelter and permanent housing payments, two CA 42s are required to determine if
there has been any change in the applicant/recipient’s homelessness. The completion
of the two CA 42s will also assist the counties in determining, if under an exception,
the homelessness was continuous and caused by the same circumstances.

Must the applicant’s eligibility and homelessness be verified when each CA 42 is

. completed?

Yes, unless the application for temporary shelter and permanent housing payments are
made simultaneously. Because a significant time period may pass between the AU’s
request for temporary shelter or a permanent housing payment, it is necessary to verify
that the applicant/recipient still meets immediate need and AFDC requirements.

Since caretaker relatives of foster care children (see ACL 94-91) are now eligible to
receive AFDC as an AU of one when the only eligible child in the home is receiving
foster care, is the caretaker relative eligible to receive homeless assistance (HA) for
an AU of one?

Yes. The presence of the foster care child is taken into consideration for purposes of
establishing eligibility for AFDC and homeless assistance. As an AFDC recipient, the
caretaker relative of the foster care child is eligible for all AFDC benefits, including
homeless assistance.

If both parents reside in the home at the time homeless assistance are authorized
and one parent becomes a needy caretaker of a different AU, can that parent receive
HA for the new AU?




No. If a parent (caretaker relative) has received homeless assistance, as part of or on
behalf of another AU, then that caretaker and the new AU are not eligible for further
homeless assistance, unless the caretaker meets the criteria in Section 44-211.514 (a)
through (c), for new caretaker relatives, or the payment is made due to an exception.

Are sanctioned or undocumented parents who reside with the AU when homeless
assistance is authorized considered to have received Once-in-a-Lifetime Homeless
Assistance benefit?

Yes. Excluded parents of children in the AU, who are living with and would
otherwise be mandatorily included in the AU, are considered part of the AU for
purposes of receipt of the Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance benefit.

Can an unaided, non-parent relative, who is not the caretaker but is living in the
household with the AU when homeless assistance is authorized, receive homeless
assistance when, at a later date, he/she becomes the caretaker for that AU and
applies for the Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance benefit?

. No. Any adult residing with an AU at the time homeless assistance was authorized is

not eligible for additional HA unless an exception or the criteria in Section 44-211.514
(a) through (c), for new caretaker relatives, are met. An AU, for purposes of receiving
the Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance benefit, consists of any eligible child still

in the AU on whose behalf HA was issued.

Example: The parent of the mother in the AU, i.e. the grandmother, resides with the
AU at the time when the AU becomes homeless and receives temporary and
permanent bousing payments. After locating and moving into permanent housing, the
mother leaves the home and the grandmother becomes caretaker relative; the AU once
again becomes homeless. Since the grandmother lived with the AU at the time’
homeless assistance was received, she is not eligible for further HA benefits for the
AU unless the AU meets an exception.

- If an AU, which has not received homeless assistance in the past, receives the
temporary shelter and permanent housing payments because of an excepiion, e.g.
domestic violence, and for no other reason, has the AU exhausted its Once-in-a-
Lifetime Homeless Assistance benefit?

Yes. An AU that has received temporary shelter and permanent housing payments,
regardless of the reason, has exhausted its Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance
benefit, -

If records show that the AU has received only permanent housing payments any
fime in the past, i.e. prior to January 1, 1996, does this constitute the Once-in-a-
Llfetlme Homeless Assistance benefit?

Prior to January 1, 1996, an AU could receive temporary shelter and/or permanent
housing payments once in a two year period for an episode of homelessness. The
issuance of a permanent housing payment ended the episode of homelessness.
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Because the Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance regulations apply to any
homeless assistance issued since February 1, 1988, an AU must receive both the
temporary shelter and permanent housing payments before being considered to have
received the Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance benefit.

Since an AU must receive both the temporary and permanent assistance payments in
order to have received the Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance benefit, if the
records show that the AU only received permanent housing payments the AU must
receive the temporary shelter payment to complete the Once-in-a-Lifetime Homeless
Assistance benefit. Conversely if the AU only received temporary shelter payments,
the permanent housing payment must be granted to complete the Once-in-a-Lifetime
Homeless Assistance benefit,

An AU, which has received both temporary shelter and permanent housing payments
in the past, requests homeless assistance on December 26, 1995, starts receiving
temporary shelter payments prior to the new regulations and completes receiving
these payments on January 11, 1996. Is the AU eligible for permanent housing
payments under the new Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance regulations or only
eligible for additional homeless assistance under an exception?

Those AUs that applied and were found eligible for payment due to a new incident of
homelessness before the effective date of the new HA regulations are being allowed to
receive both the temporary shelter and the permanent housing payments for this

incident. These AUs will have received their Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance

benefit.

Is the reference to Section 44-211.514 regarding new caretaker relatives cited in
Section 44-211.513(b)(1) correct?

The reference to Section 44-211.514 in Section 44-211.513 section is incorrect. The
correct reference is to the emergency transfer of deposits in Section 44-211.535. This
correction will be made in the final regulations.

HA EXCEPTIONS

12

Can an applicant for homeless assistance under an exception receive three days of
temporary shelter payments pending verification of the exception?

Yes. An applicant for homeless assistance who is apparently eligible can receive three
days of temporary shelter benefits. Homeless assistance payments issued under an
exception are authorized in the same manner as payments made under the
Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance benefit. However, after the AU receives the
payment for the initial three days of temporary shelter, payments for temporary shelter
or the remainder of the 16 consecutive day period is based on the AU submitting
verification of the exception, as well as the housing search verification.




13.

14.

15.

If an AU received the Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance benefit which was
subsequently determined to be an overpayment, can the AU then apply under an
exception for additional homeless assistance benefits?

Under current policy all or part of the Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance
benefit, which is determined to be an overpayment, is considered not to have been
made. The AU can, therefore, reapply for that part of the benefit which was
determined to be an overpayment. If, however, the AU has already received homeless
assistance under an exception, then all or part of the homeless assistance issued under
the exception becomes the Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance benefit.

If an AU requests HA based on an exception, receives only part of the benefit, e.g.
payments for femporary shelter and returns later, within the 24-month exception
period, to request a permanent housing payment because of a different exception,
does the second exception require verification?

If the AU has been continzously homeless since the original payment was authorized
and the second payment is based on the same specific circumstances as the original
request, verification of the exception is not required. The above AU is not eligible for
the second exception payment since the request is not based on the same specific
circumstances. '

Example #1: An AU receives temporary shelter payments in January, 1996, for a

. verified exception of domestic violence. After receiving the temporary shelter

payments, the AU returned to the former residence. In March, 1996 the AU requests
the permanent housing payment, with the CA 42 showing uninhabitability as the
reason for homelessness.  Since the AU had not been continuously homeless and the
exception is different from that under which the temporary shelter payment was
issued, the county determines the AU is not eligible for the permanent housing
payment.

Example #2: In January, 1996, an AU is issued temporary shelter payments because
of uninhabitability. The residence was condemned. The AU then becomes homeless
in February, 1996, because of a fire, which is declared a state natural disaster. In
April, 1996, the AU is again homeless because of uninhabitability. However, since
the AU was not continuously homeless after the temporary shelter payment was issued

in January, 1996, and the current homelessness is not caused by the same specific
circumstances, the county determines the AU is not eligible for the permanent housing
payment.

If an AU receives Once~in-a-Lifetime Homeless Assistance benefit in

February of 1996 and returns before the end of the month fo apply for HA under
an exception, does the AU have to wait 24 months after Once-in-a-Lifetime
Homeless Assistance benefit is issued before getting a payment under an exception?

No. After issuance of Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance benefit, there is no
required 24-month waiting period before the AU may receive homeless assistance




under any exception. The above AU could be found eligible for both the Once-in-a-
Lifetime Homeless Assistance benefit and homeless assistance under an exception in
the same month. However, after receiving homeless assistance under one of the 24-
month exceptions, the AU must wait 24 months from the date the first HA payment is
authorized under an exception before receiving HA again under another 24-month
exception. There is no time limitation on the issuance of homeless assistance because
of a state or federally declared natural disaster.

INFORMING REQUIREMENTS

16.

Are the counties required to provide the Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance
benefit Informing Notice (Temp 2104} to AFDC applicants ot Intake?

Counties are required to inform applicants for homeless assistance that the Once-in-a-
Lifetime Homeless Assistance benefit is limited to once in a lifetime with exceptions.
If an applicant is applying for AFDC and homeless assistance and the county i$ not
using the new CA 42 (11/95), then the Temp 2104 can be used to comply with the

informing requirement.

OVERPAYMENTS

17.

When determining an overpayment for collection, does the sequence in which the
Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance benefit was issued affect the way in which
the overpayment is determined and collected? For example, does an exception
payment become an overpayment because the AU had not "'technically” received the
Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance benefit?

No. The rule regarding receiving the Once-in-a-Lifetime Homeless Assistance benefit
before being issued HA under an exception, and the sequence in which these payments
are made, does not affect how an overpayment is determined and collected. Current
policy regarding overpayments is unchanged.




