STATE OF CALIFORNIA—HEALTH AND WELFARE AGENCY

DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES
744 P Street, Sacramento, CA 95814

January 10, 1994
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SUBJECT: QUESTIONS AND ANSWERS
WELFARE RECIPIENTS LEAGUE (WRL) V. MCMAHON
CLEAN-UP REGULATIONS

REFERENCES: ACL 93-41, dated June 16, 1993
MPP 44-318 (Beginning Date of Aid for Persons Added)
MPP 44-350 (Overpayments - General)
MPP 44-~-355 {Mandatory Inclusion - Overpmts/Underpmts)
MPP 82-610 (Potentially Available Income)
MPP B82-612 (Unemployment Insurance Benefits (UIB))
MPP 82-808.1 (Caretaker - Degree of Relatedness)
MPP B82-824 (Combined Assistance Units)

The purpose of this letter is to provide answers to questions
posed by County Welfare Department staff regarding the implementation
of WRL V. McMahon Clean-up regulations which were effective July 1,

1993,

Attached are the responses to common questions we received
subseguent to the implementation of the WRL regulations.

If you have further questions, please contact the following staff:
Beginning Date of Aid: Henry Puga (916) 654-1068, ATSS 464-1068.
Overpayments /Underpayments: Pam Kian (916) 654-1801, ATSS 464-1801.
Potentially Available Income, Caretaker Relatives, Combined Assistance
Units: Julie Lopes (916) 654-1786, ATSS 4641786,

Sincerely,

ke v

MICHAEL C. GENEST :
Deputy Director
Welfare Programs Division

Attachment




MPP 40-181 CONTINUING ACTIVITIES AND DETERMINATION OF ELIGIBILITY

1.Q: How are counties to determine the amount of income received
from the time the individual returned to the home to the
date the CWD became aware of his presence?

A: Counties should use the same method for determining income
per MPP 40-181.241(f).

2.Q0: Does the recipient submit corrected CA 7s for all months in
which the individual was in the home?

A: Yes,
MPP 55-207.3; DESCRIPTION OF THE 185 PERCENT INCOME LIMIT

1.Q: Do you increase the MBSAC of the AU in the 185 percent test
to consider the needs of ineligible alien children residing
in the home of a parent in the AU?

A: No. The deemed income and gross income of the AU must not
exceed 185 percent of the MBSAC and the value of any
special needs for the AU or the AU is ineligible. Per the
parces decision, income of parents in the AU cannot be
considered available to the AU, in any income test, without
consideration of the unmet needs of ineligible alien
children residing in the home with eligible siblings.
Therefore, if ineligible alien children's needs are not met
in the deeming unit, income from the parent in the AU is
allocated by the unmet needs computation.. This portion is
considered unavailable income in the AU's 185 percent gross
test.

MPP 44-318 BEGINNING DATE OF AID (BDA) FOR PERSONS BEING ADDED

1.Q: MPP Section 44-318, et seq. states that the beginning date
of aid for persons being added to the AU is either the date
the person joins the AU or the date all eligibility
conditions are met or the date all eligibility requirements
are met. What is meant by "the date all eligibility
conditions are met” and "the date all eligibility
requirements are met"? Do they mean the same thing?

A: Yes. The above two phrases as used in MPP Section 44-318
have the same meaning. Please see MPP Section 44-317.112
which provides the following definition: "The date on which
the applicant meets all eligibility conditions means the
date all linking and nonlinking factors of eligibility are
met..."




3.0

A:

When would the beginning date of aid (BDA) for a newborn
not be the "date of birth"? MPP Section 44-318.16 is not

clear.

In situations where the recipient has provided pregnancy
verification and is receiving a pregnancy special need
(PSN) the BDA would be the date of birth since the CWD is
already aware of the pregnancy. This assumes that the
parent of the newborn complies with all technical
conditions by the date aid is authorized. However, when
the CWD is not aware of the pregnancy, the BDA can be no
sooner than the date the CWD becomes aware that there is a
newborn; or the date all eligibility conditions are met,
whichever is later.

In MPP 44-318.11 what does "the date the person joins the
AU or the date all eligibility...in the AU" mean?

This is interpreted to mean the date the person comes into
the home of the AU to reside.

MPP 44-350 OVERPAYMENTS - GENERAL

1.Q:

Is an immediate need payment collectible as an overpayment
only when an applicant has actually been determined
ineligible rather than just a "no show" (i.e. failed to
complete the process)?

No. An immediate need payment is collectible for any aid
received to which the AU was not eligible. During the
application process, immediate need may be granted based on
apparent eligibility. However, if the facts provided are
never verified, the eligibility process cannot be
completed. In this situation, eligibility is never
established. Therefore the AU received aid to which it was
not entitled.

MPP 44-355 MANDATORY INCLUSION - OVERPAYMENTS/UNDERPAYMENTS

1.Q:

Az

Will overpayments that the county is currently collecting
have to be reassessed according to the new rules?

No. Any overpayments “discovered” prior to 7/1/93 would be
treated in accordance with the regulations in effect at the
time of discovery. :

In cases where the absent parent is discovered in the home
after several years, how far do you go back?

Retroactive to the date the person should have been
included in the AU or 10/91 when mandatory inclusion became
effective (whichever is later).




3.Q:

6.0:

Is deprivation determined monthly? And if so, does that
also include the connection to the labor force?

The basis of deprivation has to be established each month
before the overpayment can be calculated. If the basis of
deprivation is not established, then the entire aid payment
is an overpayment. However, for U-cases the connection to
the labor force need only be established initially, unless
there is a break-in-aid during the retroactive period.
NOTE: Since the unreported person is not considered a
recipient of aid, the county shall apply the 100-hour
limitation specified in MPP 41-440.

The current AU consists of mom and two children. Mom
reports on 10/13/93 that the absent parent returned to the
home on 3/1/92. Father has had no income since he returned
to the home. Is this an underpayment since mom reported?

No. Per MPP 44-355.162 an underpayment only exists when
the caretaker relative is cooperating in meeting conditions
of eligibility and he/she has met the 5-day reporting
responsibilities as outlined in MPP 40-105.14.

Case law, People v. Carlson, states that aid can only be
paid for the "type of aid and persons in which the
applicant applied for." How can we aid someone when aid

was not requested?

The retroactive period defined in MPP 44-335 is for
overpayment calculation purposes only. First you determine
if the basis of deprivation still exists and if so, then
you calculate the correct grant amount using the unreported
person's income/resources. MPP 44-318.14 specifically
addresses the BDA as no earlier than "the date the
individual was discovered in the home, providing he/she is
cooperating..."

What is the reinforming notice that is mentioned in
MPP 44-355.117?

At this time the CDSS has not developed a reinforming form.
This item will be added to the agenda for the January forms
committee to discuss.

MPP 44-355.11 states that upon discovery, the county shall
reinform the AU that the unreported person is required to
be included. What happens if there is a delay between the
discovery date and reinforming date?

The retroactive period for assessing an overpayment begins
with the date the person should have been included, and
ends with the date the person was discovered in the home,
rather than the reinforming date. This is consistent with
the BDA rules, which also references the date discovered.



MPP 82-610 POTENTIALLY AVAILABLE INCOME )

1.0Q:

A:

who has to apply for and accept potentially available
income?

All mandatory and optional applicants/recipients who are to
be aided must seek and accept potentially available income
(MPP Section 82-610). This means applying for and
accepting any benefits to which they may be entitled,
including UIB (see Handbook Section 82-610.14). The county
shall impose the appropriate penalties when an AU member
fails to seek or accept potentially available income.

MPP 82-612 UNEMPLOYMENT INSURANCE BENEFITS (UIB)

1.Q:

A

Are all mandatory included members subject to meeting
conditions of eligibility for UIB?

No, only mandatory work registrants must meet current
conditions of eligibility for UIB as required by MFPP
Section 82-612.13 unless they have good cause as specified
in MPP Section 82-614.

MPP 82-808.1 CARETAKER RELATIVE DEGREE OF RELATEDNESS

1.Q='

A:

1s a second cousin to the applicant child eligible to be
his/her caretaker relative?

No. A first cousin once removed meets the degree of
relatedness for caretaker relative. A second cousin is not
a first cousin once removed {see Handbook Example B2~
808.1(a)) and is not within the 5th degree of kinship to
the dependent child to gualify as an appropriate caretaker
relative. '

MPP B2-824 ASSISTANCE UNITS THAT SHALL BE COMBINED

I.Q:'

What is meant by "eligible child in common® in MPP Section
82-824 as a basis to combine assistance units when two
caretakers have separate children and a common child?

An eligible child is a child who meets all linking and
nonlinking eligibility factors as defined in MPP Section
40-107.3 and who is not excluded by law.




