STATE OF CALIFORMIA--HEALTH AND WELFarE AGENCY

DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES

744 P Street, Sacramento, CA 59814
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ALL COUNTY LETTER No. 91-70

TC: ALL COUNTY WELFARE DEPARTMENTS
ALL PUBLIC AND PRIVATE ADCPTION AGENCIES
ALL DSS ADOPTIONS DISTRICT OFFICES

SUBJECT: HOME STUDIES AND THE INTERCOUNTRY ADCPTIONS PROGRAM

The Adoptions Branch has received several inquiries regarding
home studies for the Intercountry Adoptions (ICA) Program. These
inquiries have basienlly consiated of questions regarding whether
home studies completed by adoption agencies that are NOT llcensed
to provide ICA services may be used to meet the requirements of
the ICA Program. This letter is to underscore the Department’'s
policy in this area. The situation we are addressing is where a
foreign-born child will be brought to the U.S. and adopted in
California. o

1. Question: May an agency licensed to provide ICA services use
a home study completed by an agency that is not licensed to
provide ICA services?

Answer: Yes, but only if the home study has been updated by
an agency licensed to provide ICA services to meet the
requirements of California Code of Regulations (CCR),

Title 22, Section 35241 et seq. Agencies NOT licensed to
provide ICA services who believe the applicant, in adopting a
foreign-bora child, may attempt to use a home study completed
fFor the adoption of a domestic child should review All-County
Letter 89-68, "Release of the Report of the Assesament/Home
Study of the Adoptive Applicant," dated July 26, 1989,
regarding home studies that have been completed by non-1CA
agencies.

2. Question: When completing an update of a non-ICA home study,
must the agency licensed to provide ICA services interview
both applicants and visit their place of residence?

Answer: Yes. The agency licensed to provide ICA services
must meet the requirements of CCR, Title 22, Section 35263.
This must be done before the ICA agency approves the home
study and provides the Immigration and Naturalization Service
(INS) with certification that the family has met California's
Preadoption Requirements. Since the California licensed




adoption agency will be responsible for the child if the
adeption is not finalized, the agency shouid take these
minimal measures to assure itself of the suitability of the
family prior to certifying to INS.

3. Question: 1In general, how long does an approved home study
remain valid for ICA purposes before it must be updated?

Answer: If the home study was completed a year ago or
before, it should be updated. Of course, it should also be
updated any time prior to a year's time if there are
significant changes in the family's situation.

If you have any questions, please contact the Adoptions Policy
Bureau at the above address or (916) 322-4228 (ATSS 4G2-4228).

LOREN D, SUTER
Deputy Director
Adult and Family Services Division

ce:  CWDA



