
 
 
 
 
 
 

 

 

   
 
 
 
November 5, 2008 
 
 
 
ALL COUNTY LETTER NO. 08-56 
 
 
TO:   ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
 ALL CalWORKs PROGRAM SPECIALISTS 
 ALL CONSORTIUM PROJECT MANAGERS 
 
 
SUBJECT:   CALIFORNIA WORK OPPORTUNITY AND RESPONSIBILITY TO 

 KIDS (CalWORKs): HOMELESS ASSISTANCE PROGRAM – 
 QUESTIONS AND ANSWERS 

 
 
REFERENCE:  All County Letter (ACL) 06-25, ACL 06-58, and Assembly Bill (AB) 1808   

     (Chapter 75, Statutes of 2006) 
 
 
The purpose of this letter is to provide questions and answers pertaining to the CalWORKs 
Homeless Assistance Program, including changes that were implemented in July 2006, as a 
result of the passage of AB 1808 (Chapter 75, Statutes of 2006).   
 
If you have any questions or need additional information regarding the information in this 
letter, please contact your CalWORKs County Consultant.    
 
Sincerely, 
 
Original Document Signed By: 
 
CHARR LEE METSKER 
Deputy Director 
Welfare to Work Division 
 
  
 
 
c:  CWDA 
     CSAC 

REASON FOR THIS TRANSMITTAL 

[  ] State Law Change 
[  ] Federal Law or Regulation 
 Change 
[  ] Court Order 
[X] Clarification Requested by 
  One or More Counties 
[  ] Initiated by CDSS 
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CalWORKs – Homeless Assistance Program Question and Answers 
 
Question 1:  When does an “incident of homelessness” end?  
 
Example:  Client was granted temporary Homeless Assistance (HA) and eventually 
found a family member to live with, without using permanent HA.  After a period of time 
(e.g. two months), the family member does not allow the client to stay with them, and 
the client becomes homeless again.  The client had not yet received a permanent HA 
payment. Would the client still be eligible for permanent HA?  
 
Answer:  Yes, given the following conditions. In accordance with Manual of Policies 
and Procedures (MPP) 44-211.511, the CalWORKs HA program provides for a once-in-
a-lifetime nonrecurring special need payment for applicants and recipients who are 
seeking permanent housing if:  
 

1. The family lacks a fixed and regular nighttime residence; or 
2. They have a primary residence that is a supervised publicly or privately operated 

shelter designed to provide temporary living accommodations; or 
3. They are residing in a public or private place not designed for, or ordinarily used 

as, a regular sleeping accommodation for human beings;  
4. And they have a need for housing in a commercial establishment, shelter, 

publicly funded transitional housing, or from a person in the business of renting 
properties or who has a history of renting properties. 

 
However, if a family meets one of the exceptions at MPP 44-211.514 and 44-211.54, 
the family may be entitled to additional payments, with restrictions. 
 
HA payments shall only be granted for a continuous period of homelessness caused by 
the same specific circumstance.  It is limited to a maximum of one period of up to 16 
consecutive calendar days of temporary assistance and one payment of permanent 
housing assistance, with exceptions as noted in 44-211.514 and .54.   
 
A permanent housing payment may be granted whether or not a payment of temporary 
HA has been issued.  The initial issuance of temporary shelter and/or permanent 
housing payments is considered the once-in-a-lifetime homeless assistance benefit 
regardless of the reason for the homelessness, and the period of homelessness ends 
when the Assistance Unit (AU) receives the payment for permanent housing, except as 
specified in Section 44-211.522.  When a family has received temporary HA, but has 
not received a payment for permanent HA, the critical question in determining whether 
an incidence of homelessness has ended is whether or not the family has found a 
permanent place to reside.  Each request for temporary and/or permanent HA must be  
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handled on a case by case basis to make this determination, and the Eligibility Worker 
(EW) must ask relevant questions to determine what the family’s living arrangements  
are.  There may be times when family has exhausted their 16 days of temporary HA, but 
does not request permanent HA, because they temporarily find a place to stay, such as 
a friend or family member’s house.  Later, when those temporary living arrangements 
end (for whatever reason), this family may be entitled to receive permanent HA, 
because they have not yet received permanent HA, and because they are still in the 
original continuous period of homelessness that they were under when they first applied 
for temporary HA.    Based on the example provided, the County Welfare Department 
(CWD) should determine whether the living arrangement with the other family member 
was intended to be permanent or temporary at the time the CalWORKs family moved in 
with them.  In order to make such a determination, the county should ask the recipient 
various questions, including but not limited to: 
 

 Did either or both parties consider the arrangement to be temporary or 
permanent? 

 Were there any agreements regarding the living arrangements?  If so, what were 
those agreements? 

 Did the other family members offer the CalWORKs family a place to stay only 
until they could find their own permanent place? 

 Was the CalWORKs family added to the lease agreement or rental contract? 
 Any other factors brought up by the AU or family with which the AU is residing if 

those factors are relevant (e.g. space limitations, lease violation, etc.).      
 
If it’s determined that both parties, and/or the people with whom the HA applicant stayed 
considered the living arrangement to be temporary, the initial incidence of 
homelessness did not end.  The family would still be eligible for permanent HA benefits, 
if they meet all other conditions of eligibility for HA. 
 
If the agreement between the HA applicant family and the people with whom they 
stayed was that the living arrangement was a permanent shared housing arrangement, 
then the family’s original incidence of homeless ended when they moved in with other 
family members.  They will not be eligible for either temporary or permanent HA benefits 
again unless they meet an exception.    
 
Question 2:  If a client reports on the CW 42 (Statement of Facts for Homeless 
Assistance) that they have a new job, but they won’t receive their first check until the 
future month, but we know how much the client will be paid and when they will receive 
their paychecks, can we use the income from the new job in the Total Monthly 
Household Income (TMHI) for determining eligibility for and amount of permanent HA? 
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Answer:  Yes.  In order to consider income that should be included in the TMHI, CWDs 
must follow general Quarterly Reporting requirements for “reasonably anticipated 
income.”  If a client has already started a new job and he/she knows how much he/she  
will be paid and when he/she will get their first check, this income can be considered 
“reasonably anticipated,” and must be included in the TMHI for the family.  However, if 
the client only anticipates getting a job, but hasn’t started working yet, or if (s)he has 
gotten the job, but doesn’t know how much they will be paid or when, that income must 
not be included as part of the family’s TMHI.  The CWD must determine how much 
income is actually going to be available to the family so that it will determine whether the 
family is securing a home they can afford.   
 
Question 3:  A homeless AU is living in a shelter at no cost.  The family decides they no 
longer want to live in a shelter but at a motel.  Can the CWD grant temporary HA to the AU 
so they can stay at another location? 
 
Answer:  Yes.  Pursuant to MPP Section 44-211.511(b), families living in a publicly or 
privately operated shelter designed to provide temporary living accommodations, even at no 
cost, still meet the definition of being homeless.  If the family living in the free shelter wishes 
to live elsewhere while seeking permanent housing, and the new shelter/housing will require 
payment, since the family is considered to be homeless, and they will incur a cost for 
housing, the CWD must grant temporary HA, as long as the family is otherwise eligible for 
HA.  However, in accordance with MPP Section 44-211.512, if they wish to continue staying 
at the free shelter, the county is not obligated to grant and pay temporary HA in order to 
allow them to continue staying there, because the family is not incurring any costs. 

Question 4:  If an AU is homeless and is temporarily living with friends or family 
members at no cost, are they eligible to receive temporary HA if they wish to live 
somewhere else (e.g. a motel) that will require payment? 

Answer:  Yes.  An AU that is homeless and temporarily living with friends or family at 
no cost is also considered homeless, because they also lack a fixed and regular 
nighttime residence, pursuant to MPP Section 44-211.511(a).  Therefore, as long as the 
AU is otherwise eligible for HA (and CalWORKs) and is seeking permanent housing, 
they may also be entitled to receive temporary HA benefits to stay in a commercial 
establishment (as described in 44-211.511.526) if they will incur a cost for staying there.   

Question 5:  How should counties handle the determination of an AU’s eligibility for 
permanent HA when the AU is requesting aid for a new household member mid-quarter if 
the person being added has income that would result in a decrease to the AU’s grant?  
Under this circumstance, the new household member could not be added to the AU until the 
beginning of the next quarter.  Do we count the new household member’s income as part of 
the TMHI for the AU, and if we do, does this person’s TANF and CalWORKs clock tick for  
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the month in which the AU receives a permanent HA payment?  If this person’s clock does 
tick, would this count as his once-in-a-lifetime HA? 
 
Answer:  Yes, the income counts and no the CalWORKs and TANF clocks will not tick.  
Even though the new household member will not be included in the AU until the next 
quarter, his/her income must be counted as part of the TMHI when determining the AU’s 
eligibility for and amount of permanent HA, because his/her income will be available to the 
AU to help pay for the rent of the new residence.  The permanent HA is paid to the current 
AU, which does not include the new family member yet.  Because the new family member is 
not in receipt of cash aid at the time HA is paid to the AU, the time clock for this person will 
not begin to tick.  In addition, the HA benefits will not count as his once-in-a-lifetime HA in 
this case.   
 
Question 6:  What if adding a new household member will make the AU ineligible at the end 
of the quarter (e.g. Father returns to home and is full-time employed, leaving no deprivation 
for the aided children)?  Should the county consider this person’s income in the TMHI, and 
will his/her clock tick? 
 
Answer:  The answer to question #6 is the same as the answer to question #5.  Even 
though the AU will become ineligible at the end of the quarter because the addition of the 
new household member would render them ineligible, they remain eligible in the current 
quarter in which permanent HA has been requested.  As long as the AU is otherwise eligible 
for permanent HA, the county must pay them the HA benefits.  Even though the new 
household member has not yet been added to the AU, his/her income would be considered 
as part of the TMHI for the family. Again, as in question #5, because this new household 
member is not a member of the AU and is not receiving any of the permanent HA payment, 
his/her TANF and CalWORKs time clock would not tick.  
 
Question 7:  How would we handle the TANF/CalWORKs time clock for a person who can’t 
be added to the AU until the first of the next quarter when the AU is requesting temporary 
HA?  In the response to question #13 in ACL 06-58, counties were instructed to count the 
new person when determining the daily rate of temporary HA the family is entitled to receive.  
If the county includes the new person in the daily rate for temporary HA, don’t we have to 
tick his/her time clock?  
 
Answer:  Yes, the CalWORKs clock will tick and the federal clock will not.  As stated in ACL 
06-58, if the new person for whom the AU is requesting aid is apparently eligible for 
CalWORKs, but cannot be added to the AU until the beginning of next quarter (because his 
income would cause the AU’s grant to decrease), (s)he would still be required to be counted 
when determining the daily rate amount of temporary HA to pay the AU.  If counting the 
person results in the temporary HA daily rate being increased, the person’s CalWORKs  
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clock must be ticked even though (s)he hasn’t been added to the AU yet.  Because 
temporary HA is a Special Need payment, and Special Needs are considered to be part of 
the CalWORKs cash grant, the payment counts against the CalWORKs clock.  However, 
because temporary HA is a short-term, non-recurring payment designed to deal with a 
specific crisis situation, it is considered to be a “non-assistance” TANF payment for federal 
purposes, and the federal TANF clock is not ticked under these circumstances.   
 
Example:  Mom and her two children are receiving CalWORKs, and the quarter is 
January/February/March.  The children’s father moves into the home at the end of January 
and is receiving Unemployment Insurance Benefits.  The county determines that 
unemployed parent deprivation exists and that adding the father to the AU would result in 
the grant being decreased.  Dad cannot be added to the AU until April 1.  In February, the 
family becomes homeless and requests temporary HA.  After determining that the family 
would be eligible for temporary HA, they must pay the AU the daily rate for four people, or 
$65.00.  In this case, the father’s time clock would not tick. 
 
If the AU originally consisted of mom and three children and then dad moved into the home, 
given the same circumstances as above, the AU would be entitled to receive $15 more than 
the daily rate of $65, because they would be paying the daily rate for five people.  Because 
including the dad when determining what daily rate to pay the AU increases the amount of 
HA paid to the AU, dad is considered to have received aid in this case.  Therefore, his 
CalWORKs time clock must tick, but his federal TANF clock would not.  
 
Question 8:  Now that the SAWS 2A (Rights and Responsibilities) have been modified to 
include language regarding new HA rules implemented in July 2006, are counties still 
required to provide the Temp 2226 HA informing document to clients? 
 
Answer:  Counties may discontinue use of the Temp 2226 now that the appropriate 
language regarding HA program changes has been incorporated into the SAWS 2A. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




