
 
 
 
 
 
 

 

 

   
 
 
June 12, 2012 
 
 
 
 
 
ALL COUNTY LETTER NO. 12-27 
 
 
 
TO:    ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
   ALL COUNTY CALWORKS PROGRAM SPECIALISTS 
   ALL COUNTY WELFARE TO WORK COORDINATORS 
   ALL COUNTY CONSORTIUM PROJECT MANAGERS 
   ALL COUNTY CHILD WELFARE SERVICES PROGRAM MANAGERS 
   
SUBJECT:   CALIFORNIA WORK OPPORTUNITY AND RESPONSIBILITY TO 
   KIDS (CalWORKs): EXTENDING BENEFITS TO NON-MINOR  
   DEPENDENTS - QUESTIONS AND ANSWERS (PART ONE) 
 
REFERENCE:  ASSEMBLY BILL 12 (CHAPTER 559, STATUTES OF 2010); 
   ASSEMBLY BILL 212 (CHAPTER 459, STATUTES OF 2011);  
   WELFARE AND INSTITUTIONS CODE SECTIONS 11253,   
   11253.3, 11403, and 11454.5; ALL COUNTY INFORMATION  
   NOTICE I-40-11; ALL COUNTY LETTERS (ACL) NOS. 11-61, 

  11-69, and 11-78. 
    
 
Assembly Bill (AB) 12 (Chapter 559, Statutes of 2010) established a new category of 
youth, Non-Minor Dependents (NMDs), eligible to receive CalWORKs benefits.  Under 
AB 12, NMDs who meet at least one of the five AB 12 eligibility conditions, agree and 
adhere to the Mutual Agreement (SOC 162), and cooperate with the six-month review 
hearings/certification (see ACL 11-69) are eligible for extended CalWORKs benefits up 
to age 19, effective January 1, 2012, up to age 20 effective January 1, 2013, and up to 
age 21 effective January 1, 2014 contingent upon legislative approval.  The five AB 12 
eligibility conditions include (1) completing high school or an equivalency program, 
(2) enrolling in post-secondary or vocational school, (3) participating in a program or 
activity that promotes or removes barriers to employment, (4) employed at least 80 
hours per month, or (5) is incapable of enrollment in school or employment due to a 
documented medical condition.  This letter transmits a series of questions and answers 
(Q&As) initiated by counties regarding NMDs under the CalWORKs program.  A second 
Q&A will be forthcoming.   

REASON FOR THIS TRANSMITTAL 

[  ] State Law Change 
[  ] Federal Law or Regulation 
 Change 
[  ] Court Order 
[X] Clarification Requested by 
  One or More Counties 
[  ] Initiated by CDSS 
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If you have any questions or need further information regarding this letter, please 
contact the following:  
 
CalWORKs     CalWORKs Eligibility Bureau (916) 654-1322  
 
Welfare to Work    Employment Bureau (916) 654-2137  
 
Child Welfare Services  Foster Care Support Services Bureau (916) 651-7465 

or by email at ab12@dss.ca.gov 
  
 
Sincerely,  
 
Original Document Signed By: 
 
TODD R. BLAND 
Deputy Director 
Welfare to Work Division 
 
Attachment 
 
 
  



 

Attachment  
CalWORKs NON-MINOR DEPENDENTS 

QUESTIONS AND ANSWERS 
 
 
Mandated Program 
 
1. Do the school rules of graduating by the age of 19 years old continue to 
 remain in effect or is a youth turning 18 years old and in foster care 
 dependency mandated to enter this program?  Can the non-minor 
 dependent  (NMD) opt out of CalWORKs extended benefits and continue to 
 be aided through CalWORKs until he/she graduates? 
 

An 18 year old foster youth has the option to receive an extended CalWORKs 
payment if eligible as a NMD, or he/she may elect to remain in the “regular” 
CalWORKs program if expected to graduate before the age of 19.  A youth who 
is eligible as a NMD is not required to enter this program.  If the youth in this 
situation elected to receive “regular” CalWORKs, upon graduating high school or 
reaching 19, the youth can transition over to the extended benefits, if he or she 
meets the AB 12 requirements.  The child services case worker must ensure that 
the youth receives the information about the AB 12 requirements and have all the 
documentation executed prior to the graduation or 19th birthday, whichever is 
earlier. 

 
Caregiver Eligibility 
 
2. In what situation would an approved relative caregiver with a NMD be 
 eligible for CalWORKs? 
 
 A relative caregiver may receive CalWORKs if there is another eligible child living 
 in the home or the caretaker is a qualifying pregnant woman.  If the NMD is the  
           only eligible youth, the relative caregiver will not be eligible for CalWORKs. 
 
Beginning Date of Aid 
 
3. Case Situation:   
 
 A dependent of the court, not eligible for federal foster care, lives with his 
 aunt, who receives CalWORKs.  The dependent is 18, but because he will 
 graduate prior to his 19th birthday, remains aided on CalWORKs with his 
 aunt.  The children's services case manager informs the dependent about  
           AB 12 and he wants to participate, but the aunt does not want the  
           CalWORKs payment to stop.  When would the case worker stop the  
           dependent on the aunt's case?  The CalWORKs program cannot reduce a 
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 grant mid-quarter except under certain circumstances.  Would the child be  
           discontinued from the aunt's CalWORKs case with a 10-day Notice of  
           Action (NOA) mid-quarter?   
 
 The NMD shall be discontinued from the aunt's case on the first of the month
 following the youth’s request for extended benefits with a 10-day NOA once the  

signed SOC 161 (Six-Month Certification) has been received.  A NMD 
transferring into his/her own assistance unit (AU) is a mid-quarter county initiated 
action.  

 
4.   What will be the beginning date of aid (BDA) for NMDs eligible for extended 
 CalWORKs?  The day the intraprogram transfer is submitted/received to 
 CalWORKs?  The first of the month?   
 

For youth currently receiving CalWORKs aid who are determined eligible for 
extended CalWORKs benefits, the BDA for the NMD is the first of the following 
month in which the SOC 161 is signed, and timely and adequate notice can be 
provided to the caretaker relative to lower or discontinue their CalWORKs grant.  
The SOC 161 must be signed by the children’s services case manager and 
eligibility worker and serves as certification for the initial and continuing 
CalWORKs payment.  The SOC 162 (Mutual Agreement) should also be 
provided by the children’s services case manager as a condition for participation 
in extended foster care (EFC) and be retained in the NMD’s case file. 

   
Payments 
 
5.   If the approved caretaker relative has other eligible children in the home 
 that are applying for CalWORKs, how are CalWORKs benefits issued?  
 Separately under two different case numbers, one for the NMD and the 
 other for the additional eligible CalWORKs children? 
 
 The NMD's benefits are issued separately.  Please refer to ACL 11-78, page two, 
           which states "Upon receiving initial documentation of the NMD's eligibility for  
           extended CalWORKs benefits from the children's services case manager, the  
           CalWORKs EW will complete an intraprogram transfer, assign the NMD a new  
           case number and aid code, and place the NMD in his/her own AU."  In addition, 
 the NMD will need to show identification (ID) and be fingerprinted prior to issuing  
 benefits.  The caretaker relative and other eligible child(ren) will remain in a  
 separate AU.   
 
6.   Do NMDs qualify for retroactive extended CalWORKs benefits?  Counties 

are still trying to figure out how to implement and understand EFC, so if 
counties implement for example, February 1, 2012, will NMDs receive 
retroactive EFC benefits? 
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Yes.  NMDs may receive retroactive extended CalWORKs benefits.  Since AB 12 
benefits commenced on January 1, 2012, benefits will be retroactive to the date 
the SOC 161 form is signed.  The SOC 161 must be signed by the children's 
services case manager and children's eligibility worker.   

 
Eligibility Requirements 
 
7.   Aside from the SOC 161 and SOC 162, what documents are required to be 

retained for the CalWORKs case?  (Birth certificate, ID, participation 
verification, TILP, verification that the caregiver is ‘approved’, verification 
of relatedness between the NMD and the relative caregiver, verification 
regarding the approved relative caregiver, etc.)  

 
 A copy of the NMD's ID shall be retained.  The birth certificate should already be 
 included in the CalWORKs case file.  The other information listed should be 
 retained in the child welfare services file and is not needed for CalWORKs 
 eligibility purposes.  Refer to ACL 11-69 for information on case management for  
 NMDs. 
 
8.   Are NMDs required to fill out the SAWS 1 and SAWS 2? 
  

No.  The NMD is not required to fill out the SAWS 1 and SAWS 2.  Eligibility is 
established initially via the SOC 161 and SOC 162, and subsequently via the 
SOC 161 updated six-month certification.  NMDs do not have regular CalWORKs 
annual redeterminations, as they are not governed by CalWORKs program rules. 

 
9.   Will a question(s) be added to the SAWS 2 for the applicant adult to reveal 
 this information? 
 

No.  The SAWS 2 requires applicants to list every adult living in the household 
and specify the type of aid requested.  The NMD would therefore be listed as a 
household member, but would not be listed as seeking aid, since he or she is 
already aided. 

 
10.   Are NMDs required to be fingerprinted? 
 

Yes.   Statewide Fingerprint Imaging System (SFIS) requirements apply to all 
individuals who reach age 18 or older.  Please see ACL 00-32, question #3 for 
more information.  Although AB 12 waived CalWORKs program rules for non-
minor dependents, SFIS rules still apply, as the program requirements for 
CalWORKs and SFIS fall under different chapters in the statutes.  County 
Welfare Departments should make every effort to complete the SFIS process 
and establish the NMD's Electronic Benefit Transfer (EBT) account during one 
appointment. 
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11.   Are NMDs required to have a face-to-face interview for purposes of 
CalWORKs? 

 
 No.  A CalWORKs face-to-face interview with the NMD is not required at any  

time for purposes of CalWORKs.  However, the child welfare or probation 
caseworker is required to visit the NMD monthly. 

 
12.  How will CalWORKs know where to send payments, NOAs, etc. if the NMD 
 is not required to report address changes to CalWORKs? 
 
 The children's services case manager will inform the CalWORKs eligibility worker  
 of any address changes for the NMD.  The address will be on file if the caretaker 
 relative has other children on aid.   
  
13.   Are NMDs subject to CalWORKs income and property limits? 

 

No. NMDs are not subject to CalWORKs property and income rules.  However, 
they are subject to the AFDC-FC income and property limits. 

 
14.   Since NMDs are treated as adults in their own CalWORKs household  but 
 not referred to Welfare-to-Work (WTW), would their CalWORKs  time clock 
 start at the time that CalWORKs is first issued to them on their  own case? 

 
No.  CalWORKs program rules do not apply to NMDs.  Therefore, NMDs are not 
subject to CalWORKs time limits. 
 

15.   Can a youth over 18 enter into the CalWORKs NMD program? 
 

It depends.  A youth over 18 cannot be entering foster care or CalWORKs for the 
first time.  Foster youth age 18 and older must continue to be a dependent of the 
court, have been a CalWORKs recipient as a child, agree to participate in one of 
the five participation criteria and sign a mutual agreement to be eligible for the 
CalWORKs NMD program.   

 
Welfare-to-Work 
 
16.   The NMD is not required to participate in WTW activities.  Can the NMD 
 volunteer for WTW activities? 
 
 No.  The NMD may not volunteer for WTW activities. 
 
17.   Will NMD cases be part of the Work Participation Rate (WPR) sample? 
 
 No.  NMDs are not included in the WPR sample. 
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Education Requirements 
 
18.   Page three of ACL 11-78 states that the NMD must be enrolled in post-

secondary or vocational education school at least half-time.  However ACL 
11-69 (page five) does not state at least half-time. Are these different rules? 

 
No, these rules are the same.  Please refer to the second page of Attachment A 
in ACL 11-69.  Criteria under (2) clarifies that the NMD must be enrolled at least 
half-time.    

 
Out-of-County 
 
19.   If the NMD moves to another county, do the CalWORKs benefits shift to the 
 new county and become the responsibility of the new county? 

 
No.  For payment responsibility, please refer to page five in ACL 11-78, under 
“Out-of-County”.  This states that the county of jurisdiction retains payment  
responsibility for NMDs, regardless of what county the youth lives in.  The NMD  
must continue to live with the caretaker relative to maintain eligibility for extended 
CalWORKs benefits.  If that relative is on CalWORKs, that portion of the case  

 would transfer under regular program rules. 
 
 Payment responsibility for Medi-Cal also resides with the county of jurisdiction.   
  
20.   What are the requirements for extended CalWORKs benefits when the
 NMD moves to another county?  Will the case be transferred to the new 
 county and will the sending county follow the same protocol used for 
 transferring cases electronically and transfer timeframes?  What case file 
 documents need to be included in the transfer? 
   
 The NMD must continue to live with the caretaker relative to be eligible for 
 extended CalWORKs benefits.  Since the county with payment responsibility for 
 the NMD is the county of jurisdiction, an  Inter-County Transfer (ICT) for the NMD 
 will not be necessary unless the NMD has been receiving aid from a county other 
 than the county of responsibility. 
 
 For example, a foster youth moves from Sacramento County to Yolo County with 
 his caretaker relative.  Sacramento County is the county of jurisdiction for child 
 welfare services case management, while Yolo County retains payment 
 responsibility for CalWORKs.  Prior to the child’s 18th birthday, the children’s   

services case manager would have provided the information about AB 12 and 
the required paperwork to the CalWORKs eligibility worker in Yolo County, per 
ACL 11-78.  When the youth becomes eligible as a NMD, he is moved into his 
own AU.  Since the county of jurisdiction retains payment responsibility for  
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NMDs, the NMD's case must be transferred to Sacramento County, which is the  
county of jurisdiction.  The children’s services case manager contacts the 
CalWORKs eligibility worker in Yolo County and requests an ICT.  Yolo County 
then initiates  the case transfer to the CalWORKs eligibility worker in Sacramento 
County using the CW 215 form or via electronic data transfer and need only send 
the SOC 162, the most current SOC 161, and ID for the NMD.   

 
 If the youth was transitioning to be a NMD in the same month as the move, the 
 youth’s case would not transfer but would be set up as a separate AU in  

Sacramento County.  The remainder of the CalWORKs AU would transfer to Yolo 
County.   

 
 Existing ICT procedures apply to the caretaker relative at the time of the move.  
 An ICT is needed only when the caretaker relative is aided with other children. 
 
Other 
 
21. Is the child of a NMD eligible for extended benefits? 
 
 No.  The NMD’s grant amount will not increase as the NMD is only eligible to  
 receive a payment that is the same grant amount for a non-exempt AU of one.   
 The NMD has the option to establish a "regular" CalWORKs case and receive  
 benefits for both himself or herself and his or her child if eligible.   
 
22.   If the NMD is pregnant and then gives birth – would that baby be 
 considered Maximum Family Grant (MFG) if it meets the MFG rules?  Is this 
 special extended benefits program an MFG exclusion reason? 
 

No.  NMDs are not subject to regular CalWORKs program rules, so the MFG rule  
 does not apply to NMD parents.  Also, the NMD does not complete a CalWORKs
 application or interview process and would not have received the MFG informing 
 notice.   
 

The NMD has the option to establish a "regular" CalWORKs case and receive 
benefits for both himself or herself and his or her child if eligible.  In this instance, 
MFG rules would not apply as the NMD did not receive any informing notices.  
For example, a NMD has a child but is not receiving aid for that child.  The NMD 
decides to establish a “regular” CalWORKs case.  MFG does not apply to the 
child the NMD already has.  However, the MFG rule applies to subsequent 
children.  

  
23.   Since extended CalWORKs benefits are 100% state-funded, does the 
 citizenship status of the NMD make any difference for the purposes of AB 
 12?  (Federal eligibility vs. State eligibility) 
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Since NMDs are already receiving CalWORKs, citizenship status should have 
been established previously.  Citizenship requirements continue to apply for 
NMDs.  
 

24.   Is a NMD considered a child for child support purposes? 
 

It depends.  Per AB 212 (Chapter 459, Statutes of 2011), a non-minor dependent 
over the age of 19 is not considered a child for child support purposes.  A child 
support referral is required if the youth is 18 and still in high school unless the 
county determines that good cause exists.   
 
AB 1712 proposes to amend the definition of “parent” that will, if enacted, not 
consider a NMD to be a parent for the purposes of child support referral. 
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