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ALL-COUNTY INFORMATION NOTICE I-85-02 
 
 
 
TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
 ALL FOOD STAMP COORDINATORS 
 
 
SUBJECT: FOOD STAMP QUESTIONS AND ANSWERS 
 
 
The purpose of this notice is to provide counties with answers to questions regarding 
the Food Stamp Program (FSP).  These questions were submitted by the County 
Welfare Directors Association’s Food Stamp Committee.  The answers were submitted 
to the committee for review and comments before being finalized by the Food Stamp 
Policy Bureau.  As requested by the committee, questions and answers (Q&As) are 
separated and categorized for ease of reference. 
 
If you have any questions regarding the attached Q&As, please contact the policy 
analyst assigned that area of the regulations. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
GARY SWANSON, Chief 
Food Stamp Branch 
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BUDGETING – SHELTER DEDUCTION 
 
 
QUESTION #1: 
 
When a person is granted supplemental security income (SSI) and is removed from the 
food stamp household, when does the change to the shelter deduction occur if the SSI 
recipient contributes?  
 
EXAMPLE 1a:  
 
A public assistance (PA) household member will be granted SSI benefits for May of 
2002.  The county welfare department (CWD) has information from the Social Security 
Administration (SSA) that benefits will be issued in May, and the CWD has time to 
remove the individual for May.   
 
ANSWER: 
 
The household member must actually have received SSI payment in accordance with 
Manual of Policies and Procedures (MPP) Section 63-402.226 before he or she is 
removed from the household.  While the CWD has information from the SSA that 
benefits will be issued to the individual in May, until the individual actually receives or is 
issued the SSI payment, the CWD shall not remove or discontinue the individual from 
the FSP. 
 
If the SSI payment was received in May, the food stamp household would be required to 
report the change on the May CW7 in June (process month), and the SSI recipient 
would be removed from the household by the end of June.  If the excluded SSI recipient 
contributes toward the shelter expense beginning in July, the change in the shelter 
deduction for a retrospectively budgeted household would be effective for the 
September issuance month [MPP Section 63-504.357]. 
 
EXAMPLE 1b:  
 
A nonassistance (NA) food stamp household member is granted SSI benefits in May of 
2002, but the CWD didn’t find out until mid-June when the CW7 is received.   
 
ANSWER: 
 
If an SSI payment was actually received in May and the household reported the change 
on the CW7 for May, which was received in mid-June, the change was reported timely.  
In this instance, the CWD would remove the SSI recipient individual by the end of June. 
If the excluded SSI recipient contributes toward the shelter expense beginning in July, 
the change in the shelter deduction for a retrospectively budgeted household would be 
effective for September issuance month [MPP Section 63-504.357]. 
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BUDGETING – STANDARD TELEPHONE ALLOWANCE 
 
 
QUESTION #1: 
 
Is a homeless household eligible for the standard telephone allowance if the household has a 
telephone?  
 
ANSWER: 
 
In accordance with MPP Section 63-502.363(b), a standard telephone allowance is used only 
in the situation where the household has a telephone and is not entitled to the SUA.  
Therefore, when the household has a telephone but is not entitled to the SUA, as in the case 
of a homeless household receiving the homeless shelter deduction, the standard telephone 
allowance may be used.  The household may receive a higher deduction when actuals are 
used if it can verify that the actual service fee is higher.  On the other hand, if a household is 
entitled to the SUA but chooses to claim actual utility expenses, then the household would 
not be allowed the standard telephone allowance.  The household would be entitled to 
whatever the actual service fee is.  
 
Note: FS Policy Interpretation (PI) No. 2629, dated 1992, is still valid. 
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HOUSEHOLD COMPOSITION 
 
 
QUESTION #1: 
 
There is a 19-year-old female who is married to a 22-year-old male.  They live with her 
mother and his father who are also married.  Mr. (Dad) claims to be the head of the 
household.  Dad is the father to the 22-year-old male and the step father to the 19-year-
old female.  Dad’s wife is the mother of the 19-year-old female and the step mother to 
the 22-year-old male.   
 
To be a separate household, would both the younger individuals have to be 22 years of 
age? 
 
ANSWER: 
 
Yes.  Based on MPP Section 63-402.14 and clarification provided in MPP Section  
63-402.143, separate household status is not to be granted to an individual living with 
the household who is the spouse of a member of the household.  Also, an individual 21 
years of age or younger who lives with a parent must be considered part of the parent’s 
household, even though married and living with a spouse, living with a child or both.  
Therefore, the 19 year old daughter and the 22-year-old husband cannot be a separate 
household per the Food and Nutrition Service (FNS) of the United States Department of 
Agriculture (USDA) final rule, dated October 30, 2000. 
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TREATMENT OF INCOME  
 
 
QUESTION #1: 
 
When a noncitizen who is a legal permanent resident is also an ineligible student, how 
is the person’s income treated in the food stamp budget? 
 
ANSWER: 
 
A noncitizen who is a legal permanent resident may or may not be eligible for either 
federal or California Food Assistance Program (CFAP) benefits.  How an individual’s 
income is handled in the FSP depends on whether the individual is an eligible food 
stamp household member or an excluded member or a nonhousehold member. 
 
When any legal noncitizen applies for food stamp benefits, the CWD determines if the 
individual is eligible for either federal or state food stamp benefits.  If the individual is 
determined to be ineligible for either federal or state benefits because of immigration 
status (i.e., ineligible noncitizen) and is also an ineligible student, the individual’s income 
would be treated in accordance with All County Information Notice (ACIN)  
I-34-99, dated May 11, 1999.  This ACIN provides that when an excluded household 
member fits two income and/or resource categories, the CWD is to use the stricter 
treatment of income and/or resource category, which in this case would be based on the 
ineligible noncitizen status.  The ineligible noncitizen’s income would be prorated as 
specified in MPP Section 63-503.442(b).  However, if the individual is otherwise eligible 
for either federal or state benefits, but for his or her ineligible student status, the 
individual would be considered ineligible for benefits based on ineligible student status.  
The individual’s income would be excluded in the food stamp budget in accordance with 
MPP Section 63-503.45. 
 
Note: If an individual is otherwise eligible for federal or state food state benefits, but for 
the individual’s excluded member status (e.g., IPV, drug felon, ineligible student, SSN, 
SSI/SSP recipient, ineligible noncitizen, etc.), the individual’s income and resources 
would be treated in accordance with MPP Section 63-503.44.   
 
Also, the concept of fitting two income and resource categories does not impact 
supplemental security income (SSI) recipients, as SSI is cashed out in California.  For 
example, an SSI recipient who is also a drug felon would be treated as an SSI recipient. 
The SSI recipient’s income and resources would not be considered available to the food 
stamp household, as specified in MPP 63-503.45. 
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REPORTING OF VENDOR PAYMENTS 
 
 
QUESTION #1: 
 
ACIN I-72-02 on “Rescission of the Requirement to Report Vendor Payments”, dated 
September 24, 2002, provides that food stamp households are no longer required to 
report vendor payments.  Are households still required to report vendor payments at the 
time of application and recertification? 
 
ANSWER: 
 
Yes.  While vendor payments remain excluded income in food stamps as specified in 
MPP Section 63-502.2 (b), food stamp households are still required to report vendor 
payments at the time of application, recertification, and when they move.  Please note 
that the new policy outlined in ACIN I-72-02 impacts reporting of changes in vendor 
payments (i.e., a household does not need to report changes in vendor payments 
during its certification period unless there is move). 
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