
 
 
 
 
 
 

 

 

   
 
August 12, 2010 
 
 
ALL COUNTY INFORMATION NOTICE I-41-10 
 
 
TO:   ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
 ALL FOOD STAMP COORDINATORS 

  ALL CalWORKs PROGRAM SPECIALISTS 
 
 
SUBJECT: FOOD STAMP QUESTIONS AND ANSWERS (Q&As) 

 
 
The purpose of this letter is to provide counties with questions and answers regarding 
Food Stamp Program policy.  These questions were submitted by the Food Stamp 
Review and Advisory Team (FRAT) of the County Welfare Directors Association.  
Answers were developed at the state level and finalized with assistance from FRAT 
members. 
 
Answers to these questions are intended to be informational and are based only on the 
general circumstances provided in the questions.  For appropriate application to specific 
case circumstances, counties should refer to the regulations, All County Letters, and  
All County Information Notices (ACIN) that are referenced in the responses. 
 
Should you have any questions regarding this ACIN, please feel free to contact, Alicia 
Thomason of the Policy Implementation Unit at (916) 657-2630 or by e-mail at 
alicia.thomason@dss.ca.gov. 
 
Sincerely, 
 
Original Document Signed By: 
 
CHRISTINE WEBB-CURTIS, Chief 
Food Stamp Branch 
Welfare to Work 
 
Attachment 
 
 
 
 

REASON FOR THIS TRANSMITTAL 

[  ] State Law Change 
[ ] Federal Law or Regulation 
 Change 
[  ] Court Order 
[X] Clarification Requested by 
  One or More Counties 
[  ] Initiated by CDSS 



ACIN I-41-10 
 

1 
 

  
APPLICATION PROCESS – EXPEDITED SERVICE VS NORMAL APPLICATION 
PROCESS WHEN COUNTING THE WEEKENDS AND HOLIDAYS  
 
 
 
QUESTION #1: 
 
When a county is processing a food stamp application through the normal application 
process, and the 30th day falls on a weekend (Saturday/Sunday) or on a holiday 
Monday, is the weekend counted as one day as in expedited service or is the weekend 
counted as two separate days?   
 
 
ANSWER #1: 
 
For normal application processing, Saturday and Sunday are each counted as one day 
(MPP section 63-301.1).  Also, the regulation is specific with regard to the household 
participating no later than 30 days following the date of application (MPP section 63-
301.2).  For cases where the 30th day falls on a weekend or holiday, the application 
would have to be approved prior to the 30th day.  
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SUPPLEMENTAL SECURITY INCOME/STATE SUPPLEMENTAL PAYMENT 
(SSI/SSP) NON-HOUSEHOLD MEMBER PAYS CHILD SUPPORT 
 
 
QUESTION:   
 
An SSI/SSP individual pays child support out of his SSI/SSP money.  When calculating 
the food stamp budget, should the child support paid by the SSI/SSP spouse be used 
as an exclusion from his wife’s income? 
 
 
ANSWER:  
 
No.  At MPP section 63-402.226, SSI/SSP recipients are excluded household members 
and are not eligible for food stamp benefits. 
 
At MPP section 63-502.2(p), child support payments made by a household member to 
or for an individual living outside of the household is excluded as income if court 
ordered.  In the above scenario, the SSI/SSP individual is not considered a household 
member, but rather an excluded household member. 
 
At MPP section 63-503.453, SSI/SSP recipients are not included when determining the 
household size for purposes of assigning a benefit level to the household.  Therefore, 
the child support paid by the SSI/SSP individual is not used to determine the benefit 
level of household members. 
 
In summary, the child support paid by the SSI/SSP spouse cannot be used as an 
exclusion from the household’s income when computing the food stamp budget nor can 
it be taken into consideration as income when computing the household’s budget. 
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TRANSITIONAL FOOD STAMPS (TFS) AND OUT-OF-STATE USAGE REPORT 
(CHANGE IN POLICY) 
 
 
QUESTION: 
 
If the Out-of-State Usage Reports reflect a TFS household has purchases out of state, 
TFS would not be terminated unless we had reliable information (ACIN I-21-04 question 
#26) that confirmed the household moved out of state and lost their California 
residence, correct? 
 

 
ANSWER:  
 
No, that is no longer correct. This answer replaces the answer to question #26 in ACIN 
I-21-04. The only instance in which TFS can be terminated is when a county discovers 
that a household or household member has applied and been approved for TANF 
and/or food stamp benefits out of state; otherwise, TFS will continue to be paid.  The 
only “reliable information” that will result in the TFS case being terminated is now 
approval of benefits outside of California.   

 
 



ACIN I-41-10 
 

4 
 

 
TFS/CHILD PLACED IN ANOTHER HOME 

 
 

SCENARIO:  
 
The client received TFS for herself and one child.  The child was removed from the 
home and placed in another home.  The other household applied for CalWORKs (CW) 
for only the child and not food stamps.  Since the child was approved for CW, he was 
removed from the TFS household.   
 
 
QUESTION:  
 
Should the child have been removed from the TFS household? 
 
 
ANSWER: 
 
Yes. The child should be removed from TFS because the individual cannot receive CW 
and TFS at the same time.  TFS is based upon receiving CW and regular food stamp 
benefits in the last month of CW benefits.  TFS is set up as a transition away from CW; 
therefore, TFS cannot continue with the child’s receipt of CW benefits.  MPP section 
63-504.13 states TFS eligibility occurs when CW is terminated; therefore, receipt of CW 
will end TFS eligibility for the child. 
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TFS AND MOVE OUT OF STATE (POLICY CHANGE) 
 

SCENARIO: 

TFS benefits were approved and began on December 1.  On January 24, the household 
moved out of state.  

QUESTION #1:   

Should we discontinue? 

ANSWER: 

No, the TFS case is not discontinued.  If a household moves out of state during the 
period TFS benefits are received, TFS is not discontinued.  This is a policy change from 
the answer in ACIN I-21-04.  Since we have been more restrictive in TFS policy than 
federal guidelines, we are changing our position on the handling of this situation.  
However, if the county learns the TFS household has been approved for either TANF 
and/or food stamps out of state, TFS benefits must be discontinued. 

QUESTION #2: 

Is there an overissuance for February? 

ANSWER: 

No.  There is no overissuance unless the household received regular food stamps out of 
state while receiving TFS. 
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RE-PRORATING BUDGET WHEN TFS HOUSEHOLD MEMBER VACATES 
   
 
SCENARIO: 
    
The TFS household consists of five members: a mother on SSI, a father and 3 kids.   
Dad moves out of the household on January 25, and this is not reported to the CWD 
(not a requirement).  Dad is approved for CalWORKs (CW) on February 5 for FS 
effective March 1st in another case.   
 
QUESTION #1: 

When a vacating TFS household member is approved for benefits in another 
household/assistance unit, if proration was part of the original TFS budget due to pooled 
income with the SSI mother, will that continue after the vacating TFS household member 
is removed as long as the proration factors remain? 

 
ANSWER: 

Yes.  Proration will continue based on the remaining household members [MPP section 
63-504.13 and 7 CFR 273.12(f)(4)(iii)]. 

QUESTION #2: 

 
a) When a vacating TFS household member is approved for benefits in another 

household/assistance unit, when is the vacating household member removed? 
b) Is there an overissuance? 
c) Is the TFS budget also recomputed for the housing expenses to accommodate 

the proration of the rent (total rent = $1500/4x3=$1125)? 

 

ANSWER: 
 

a) The TFS household member is removed at the end of the month after a 10-day 
notice is provided to the household. 

b) There is no TFS overissuance since there are no reporting requirements for TFS.  
Also, food stamp benefits in the other household cannot be issued before TFS is 
discontinued, otherwise this is an overissuance for the new household. 

c) Yes.  The food stamp budget included prorated housing expenses (rent) due to the 
pooled income [total rent = $1500/5x4=$1200 used in the budget].  Dad leaves the 
TFS household and is approved for CW and/or food stamps on another case.  The 
TFS budget is recomputed removing the vacating member's (dad's) income and 
expenses/deductions (ACL 08-22 and ACL 08-22E).  New proration would be 
$1500/4x3=$1125. 
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FOSTER CARE CHILDREN 
 
 
SCENARIO: 
 
The county has dependency of the foster care children.  The mother was granted court 
ordered visits.  The children spend four days and three nights a week with the mother 
and the rest of the week in the foster care home.  Starting on August 3, the mother will 
have the children five days and four nights a week.  The foster care payment is being 
issued to the foster care home.  Foster care money is NOT AVAILABLE to the children 
when they are with their mother, as the money is used for their needs when they are in 
the foster care home.  The foster care family is not requesting food stamps.  The mother 
needs assistance in caring for the children. 
 
QUESTION: 
 
Can the mother apply for and receive food stamps for her children if she has her 
children four days and three nights out of the week?  If so, would the foster care 
payments follow the children and count as unearned income in the mother’s case? 
What if the mother has the children for five days and four nights a week?   
 
ANSWER: 
 
No.  The children are considered foster children placed in a foster care home.  The 
mother is not eligible to receive food stamp benefits for the children.  The foster care 
payment continues to be sent to the foster care household. 
(MPP section 63-402.45) 
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RESOURCES – ASSETS FOR INDEPENDENCE 

 

SCENARIO: 

The Food and Nutrition Service (FNS) is interested in the use of special-purpose 
accounts for the low-income population, especially for households receiving food 
stamps, as a means of promoting self-sufficiency.  These accounts enable low-income 
persons to accumulate savings for specified purposes such as education, home 
purchase, home improvement, and business start-up.  In many program initiatives, the 
account holder qualifies for matching funds to enable a more rapid accumulation of 
savings, as long as the account balances are used for the specified purposes. Such 
matched accounts are typically called an individual development accounts or IDAs. 

The Assets for Independence Act (Public Law 105-285, enacted in October 1998) 
provides federal funds for the operation of IDA programs at the state and local levels, 
subject to requirements regarding who can participate and how the accounts will be 
financed and structured. 

QUESTION: 

How are these assets treated in the food stamp program? 

ANSWER: 

Resources accumulated under the “Assets for Independence” program are excluded as 
resources in the Food Stamp Program.  (MPP section 63-501.3(p)) 

 
 


