
 
 
 
 
 
 

 

 
   

 
March 12, 2013 

 
 
 
ALL COUNTY LETTER NO. 13-15 
 
 
 
 
TO:  ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS 
 ALL CALWORKS PROGRAM SPECIALISTS 
 ALL WELFARE-TO-WORK COORDINATORS 
 ALL COUNTY REFUGEE COORDINATORS 
 ALL COUNTY CALFRESH SPECIALISTS 
 ALL CONSORTIA REPRESENTATIVES 
 ALL TRIBAL TANF ADMINISTRATORS  
 
 

 SUBJECT:   CALIFORNIA WORK OPPORTUNITY AND RESPONSIBILITY TO 
KIDS (CalWORKs) PROGRAM:  QUESTIONS AND ANSWERS FOR 
THE CalWORKs WELFARE-TO-WORK (WTW) 24-MONTH TIME 
CLOCK  

 
 
REFERENCE:  Senate Bill (SB) 1041 (Chapter 47, Statutes of 2012), All 

County Letters (ACLs) 12-53, 12-67, and 12-69; Welfare and 
Institutions Code (WIC) Sections 11322.8, 11322.85, 11322.86, 
and 11322.87. 

 
 
The purpose of this letter is to provide answers to questions that the California 
Department of Social Services (CDSS) has received about the implementation 
instructions issued to County Welfare Departments (CWDs) for the new WTW 24-Month 
Time Clock and hourly participation requirements, established by SB 1041, which 
became effective on January 1, 2013.   
 
In general, during the WTW 24-Month Time Clock period, CalWORKs clients are able to 
participate in any of the CalWORKs WTW activities they need, consistent with an 
assessment, to become self-sufficient without the previously required CalWORKs WTW 
core hourly requirements.  Any WTW plan developed after January 1, 2013, must be 
based on clients’ needs that are consistent with their assessment.  In addition, the 
weekly hours of participation have been aligned with federal hourly requirements (30 
hours per week for single parents with no child under six years old, 20 hours for single  
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parents with a child under six, and 35 hours for two-parent families).  Initial 
implementation instructions for these program changes are contained in ACLs 12-67 
and 12-69. 
 
 
Questions (Q) and Answers (A) 
 
WTW 24-Month Time Clock - Transition 
 
1. Q. How do CWDs handle a currently aided client who has been granted good cause 

or an exemption for the inability to fully meet the 32-hour work participation 
requirement under the old WTW rules, but is able to fully participate under the 
new lower hourly requirement? 

 
A. These clients are to be treated the same as clients who are mandatory WTW 

participants.  The CWDs will have the comprehensive discussion as described in 
ACL 12-67 during the client’s next regularly scheduled contact, or sooner if the 
client contacts the CWD asking to participate, and develop a new WTW plan.  If 
this discussion results in a determination that the client is able to meet the new 
participation requirements, the client’s exemption or good cause determination 
will end and the client’s WTW 24-Month Time Clock would start the first of the 
month following the day the client signs the new WTW plan that includes the 
identification of necessary supportive services.  However, if the CWD determines 
that the client meets another condition that would stop the WTW 24-Month Time 
Clock, such as the client’s continued exempt status or his or her participation 
meets federal standards, the WTW 24-Month Time Clock would not start. 

 
2. Q. ACL 12-69 allows currently aided employed clients to reduce their hours/earnings 

during the transition to the new hourly participation requirements.  What impact 
does this one-time provision have on the client’s CalFresh benefits? 

 
A. The CalFresh benefits may be adjusted in response to any change in client 

earnings.  Therefore, clients who voluntarily reduce the number of employment 
hours, under the one-time allowance to reduce participation hours to match new 
CalWORKs hourly participation requirements, may experience a change in the 
level of CalFresh benefits as a result of changed earnings.   

    
  CalWORKs clients who comply with WTW participation requirements are exempt 

from CalFresh voluntary quit and reduction of hours worked disqualification rules, 
pursuant to Manual of Policies and Procedures (MPP) section 63-408.31.  
Therefore, CalWORKs families will not receive a CalFresh sanction for a 
reduction of employment hours or withdrawal from employment under this one-
time transition period, as long as the individual is otherwise compliant with WTW  
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  requirements.  After modifying employment hours under this one-time transition 

period, clients will again be subject to a WTW sanction for failing to accept 
employment, continue employment, or continue employment at the same level of 
earnings, in accordance with MPP section 42-721.22, unless exempt or having 
good cause. Clients who do not comply with CalWORKs WTW participation 
requirements are subject to a CalFresh sanction, pursuant to MPP section 63-
407.54. 

 
3. Q. ACL 12-67 requires CWDs to have a comprehensive discussion with existing 

clients to inform them of the new rules and to develop a new WTW plan based on 
the new rules.  What should CWDs do if they are unable to contact a client for 
the required comprehensive discussion or the client fails or refuses to sign a new 
WTW plan? 

 
A. If the client has an existing plan that meets or exceeds the new participation 

requirements, the CWD will send the client a new WTW plan to sign that 
contains the same activities and participation hours as the client’s existing plan 
and ask the client to sign and return the new WTW plan to the CWD, or contact 
the CWD within 30 days of the date on the letter if he or she wants to change the 
plan based on the new rules.  If the client does not return the plan or contact the 
CWD in response to the letter, the client’s WTW 24-Month Time Clock would 
start the first of the month after the date that the 30-day time period has ended, 
unless the client’s existing plan is meeting the federal standards.  Since the 
client is meeting participation requirements, the client would not be sanctioned 
for failure to contact the CWD or return the new plan.   
 
If the client does not have an existing plan that meets the new participation 
requirements and does not respond to the CWD, the CWD must begin the WTW 
non-compliance process as described in ACL 03-59 for single parents and ACL 
04-47 for two-parent families.  However, as described in ACL 12-67, although 
new WTW clients must always a have a WTW plan, existing clients (on aid prior 
to January 1, 2013) are not required to have a new plan if all hours are met 
through employment.  If a client is satisfactorily meeting participation hours 
through employment, the county shall not sanction the client.  The county must 
obtain the WTW plan signature at the next regularly scheduled appointment. 
 

  Counties are reminded to make a notation in the county consortia system or 
client file any time a client makes a verbal request regarding their CalWORKs 
WTW case. 
 

4. Q. If a client had an assessment conducted prior to January 1, 2013, can an activity 
that is consistent with this assessment become part of the new WTW plan that is 
developed after the comprehensive discussion required in ACL 12-67? 
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 A. Yes, any activity identified in an assessment that was completed prior to January 

2013 may become part of the new WTW plan.  It may be one of multiple activities 
in the plan or the primary activity; a new assessment is not required. 

 
WTW 24-Month Time Clock – General 
 
5. Q:  How do CWDs take the federal work participation requirements (WPR) into 

account when creating or modifying WTW plans to meet SB 1041 requirements? 
  

A: The CWDs are required to follow state law. State law mandates that clients are to 
be given the option of being assigned to the full range of WTW activities, limited 
by their individualized assessment pursuant to MPP section 42-711.55.  The goal 
of the CalWORKs program is to avoid long term need for aid, by providing clients 
with the skills needed to move out of poverty.   

  
  During the WTW 24-Month Time Clock period, clients must be allowed to focus 

on gaining the skills, education, training, and other barrier removal services, 
when needed, to achieve long-term self-sufficiency.  A CWD’s concern about 
meeting the federal WPR may not be a reason for preventing or discouraging 
clients from changing activities or hours according to the new rules under  

  SB 1041. 
  
6. Q:  Since clients only have 24 months to participate in all WTW activities before 

having to meet the new federal standards when they have exhausted their WTW 
24-Month Time Clock, should CWDs encourage clients to meet federal standards 
as soon as possible so that their clock will be stopped? 

  
A: CWDs are required to inform clients that meeting the federal standards will stop 

the WTW 24-Month Time Clock to allow clients to make informed decisions about 
the activities they want to participate in that are consistent with their assessment.  
The flexibility provided within the WTW 24-Month Time Clock is meant to give 
clients the necessary education, training, and other barrier removal activities they 
may need.  Some students may struggle to make satisfactory progress in their 
classes while fulfilling the federal core requirement.   

 
  The flexibility of the WTW 24-Month Clock will allow students to focus more or 

even exclusively on their studies.  For some students, this will mean fewer 
classes to focus on improving grades, while for others it may mean taking fuller 
course loads in order to complete their certificate or degree or transfer credits 
sooner.  Other clients may want to participate in vocational education programs 
that exceed the federal 12-month lifetime limit. This is why it is important during 
the client’s comprehensive discussion for CWDs to strategize with each client  
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  about how best to use the WTW 24-Month Time Clock within the context of the 

amount of time left on their CalWORKs 48-month time limit. 
 

7. Q. Does the WTW 24-Month Time Clock apply to an assistance unit (AU) or an 
individual?  If a client moves from one AU to a different AU, does the client’s 
clock start over in the new AU? 

 
A. The WTW 24-Month Time Clock applies to individuals.  If a client moves from 

one AU to another, his or her WTW 24-Month Time Clock moves with him or her.  
Clients do not get a new WTW 24-Month Time Clock by moving to a different AU. 

 
8. Q. How do we count months toward the WTW 24-Month Time Clock if a client has a 

break in aid and had an active WTW plan when he or she left aid?  Do CWDs 
need to complete a new appraisal or assessment for these clients? 

 
A. Clients who have a break in aid longer than 30 days upon return to aid will 

develop a new WTW plan.  The WTW 24-Month Time Clock will begin, or 
resume, the first of the month after the client signs a new WTW plan that includes 
the identification of necessary supportive services.  If a client was not previously 
appraised or assessed, the client would need to complete these activities and 
sign the WTW plan before his or her WTW 24-Month Time Clock would start.  If 
the client was previously appraised and assessed, the CWD would evaluate 
whether a new assessment is needed based on each client’s individual 
circumstances. 

   
  A client with a break in aid of less than 30 days who had an active WTW plan 

when the client left aid will continue in his or her plan, if appropriate, and the 
WTW 24-Month Time Clock would resume or begin the first of the month 
following the date the client’s aid resumed, unless the client has a condition that 
would stop the clock (i.e. WTW exemption). 

 
9. Q. ACL 12-67 states that the WTW 24-Month Time Clock starts on January 1, 2013, 

for all clients with less than 24 months of CalWORKs cash aid eligibility 
remaining on their CalWORKs 48-month time limit, unless there is an existing 
condition that would stop a client’s clock.  If a client in this situation contacts the 
CWD to change his or her WTW plan, but the CWD cannot serve the client right 
away, should the CWD start the client’s clock or wait until they can serve the 
client? 

 
A. If the client contacts the CWD to change his or her WTW plan but the CWD 

cannot serve the client right away, the client is in the process of developing a 
WTW plan.  No months will count against the client’s WTW 24-Month Time Clock 
until the client signs a new WTW plan. 
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10. Q. When does the WTW 24-Month Time Clock become effective for a client who 
has not been a mandatory WTW participant, but then becomes a mandatory 
participant (i.e., a nested teen parent who becomes the head-of-household in 
another AU or an ineligible non-citizen who becomes eligible)? 

 
A. These clients will be treated the same as other new clients who are required to 

participate in WTW activities.  The WTW 24-Month Time Clock will begin the first 
of the month following the month in which a WTW plan that includes the 
identification of necessary supportive services is signed.  Months in which a 
WTW plan is being developed for these clients will not count toward the WTW 
24-Month Time Clock. 

 
 

CDSS anticipates issuing a series of ACL’s to address SB 1041 implementation 
questions as they arise.  If you have any questions or need further information regarding 
this letter, please contact the following CDSS representatives: 
 

 CalWORKs Eligibility County Consultant   (916) 654-1322 

 Employment Bureau County Consultant   (916) 654-2137 

 Child Care Programs     (916) 657-2144 

 Program Integrity (WDTIP)     (916) 654-2125 

 Refugee Programs      (916) 654-4356 

 CalFresh Policy Bureau   (916) 654-1896 
 
Sincerely,  
 
Original Document Signed By: 
 
TODD R. BLAND 
Deputy Director 
Welfare to Work Division 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


