STATE OF CALIFORNIA - HEALTH AND HUMAN SERVICES AGENCY GRAY DAVIS, Governor

DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES
744 P Street, Sacramento, CA 95814

March 7, 2001

FOSTER CARE AUDITS LETTER NO. 2001-02

TO: ALL COUNTY WELFARE DIRECTORS
ALL COUNTY CHIEF PROBATION OFFICERS
ALL GROUP HOME PROVIDERS
ALL MENTAL HEALTH DIRECTORS

SUBJECT: "50 WAYS TO PASS YOUR AUDIT" — ADDENDUM TO TRAINING
QUESTIONS AND ANSWERS SUMMARY

The California Department of Social Services Foster Care Audits Branch has received
requests from group home providers to clarify several of the issues discussed in Foster
Care Audit Letter (FCAL) No. 2000-05, issued on July 1, 2000. The responses contained
in this attached addendum should be filed with FCAL 2000-05, which transmitted the 45

page “60 WAYS TO PASS YOUR AUDIT” Training Questions and Answers Summary.

If you have any further questions or concerns, please contact Ms. Judi Queirolo,
Manager, Audits Policy and Support Section, at (916) 274-0445.

Sincerely,

(Original Signed by Cora Dixon for)

JUDY COLBERT, Chief
Foster Care Audits Branch

Enclosure

C: County Welfare Director’s Association
Foster Care Alliance
African American Foster Parent & Group Home Association
Community Residential Care Association of Los Angeles County
Association of Minority Adolescents in Residential Care Homes of Los Angeles
County
California Alliance of Child & Family Services
Association of Minority Adolescents in Residential Care Homes (AMARCH)



ADDENDUM TO FOSTER CARE GROUP HOME PROVIDER TRAINING
QUESTIONS AND ANSWERS

FINGERPRINT REQUIREMENTS

1.

Question:  Are child care workers required to be fingerprinted and associated
by Community Care Licensing (CCL) to each and every facility at which they
work?

Answer: Health and Safety (H&S) Code Sections 1522 (b) and (c) require
any staff person who has contact with clients to be fingerprinted. Many group
home programs have multiple facilities, within the same program (i.e, all facilities
have the same FC Program Number). FC Program Numbers are assigned and
determined solely by the FC Rates Bureau. Some providers have many facilities,
which operate more than one FC program. For Foster Care rates audit
purposes, the requirement is that employees are associated to the individual FC
program, rather than to each facility. Hours will be disallowed in an audit if
fingerprints have not been submitted prior to employment and/or the employee is
not associated to the program being audited. Even if an employees’ fingerprints
were submitted and cleared by another CCL provider, if the employee is not
officially “associated” by CCL to the group home program in which they work, the
hours will be disallowed in an audit. If you have any questions about association
procedures or CCL requirements, please contact your Licensing Program Analyst
(LPA).

CHILD CARE AND SUPERVISION (CCS)

2.

Question: Is a Criminal Justice degree allowable for a Behavioral Science
weighting for CCS staff and how is it determined?

Answer: Possibly. Criminal Justice is not listed in the Manual of Policies and
Procedures (MPP) Section 11-400b.(4) or the Classification of Group Home
Programs Under the Standardized Schedule of Rates System Report dated
August 30, 1989. However, there are two alternative ways to determine if the
Bachelor of Arts or Science Degree in Criminal Justice can be allowed the .25
weighting as a Behavioral Science: 1) the provider has written approval from the
Foster Care Rates Bureau (FCRB) stating that the degree in Criminal Justice
warrants the additional weighting of 0.25, (i.e. is relevant to the provision of
services to the foster care children served by the particular group home program
in question); or 2) the provider has written documentation from the State
Department of Consumer Affairs, Board of Behavioral Sciences or from the
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college/university registrar that conferred the degree stating that the degree is
considered to be a Behavioral Science. For audit purposes, the “burden of proof”
is always on the provider.

SOCIAL WORK (SW) SERVICES

3.

Question:  Are there any variations allowable for the 2.0 weighting for a
Master’s of Science in Counseling (MSC) (60 units)?

Answer: Pursuant to MPP Section 11-402.222(a)(4), the 2.0 weighting will
be allowed if the Master’s Degree is 60 units (or equivalent), and is in
Counseling. A 60 unit Master's Degree (from an accredited or state-approved
college or university) which includes the specific term “Counseling” in the degree
will be allowed the 2.0 weighting. (eg.: A Master’s Degree in Educational
Counseling [60 units] is allowable.)

Question:  Are social workers who are Licensed Independent Contractors
working under the terms of a Direct Contact Contract required to be
fingerprinted?

Answer: Social Workers who are Licensed Independent Contractors have
been fingerprinted by the State Department of Consumer Affairs as a condition of
their licensure. For FC rates audit purposes, we would not expect to see a
personnel file containing fingerprint submission/ clearance information since they
are not considered employees of the group home. If the Licensed Independent
Contractor working under the terms of a Direct Contact Contract has been
fingerprinted by the group home, it does not necessarily mean that there is an
“employee-employer” relationship. Questions concerning CCL'’s requirement for
fingerprinting should be directed to your LPA.

Question: If a social worker who is a Licensed Independent Contractor
provides more than 20 hours per week of direct social work service under the
terms of a Direct Contact Contract, are the hours in excess of 20 per week
eligible for a single-weighting?

Answer: Yes. Pursuant to MPP Section 11-402.222(d)(2), the only limitation
is the number of hours that may be double weighted (maximum 20 per week, per
social worker). The remaining direct contact hours within a single contract may
be single-weighted.
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Question: Can a social worker who is a Licensed Independent Contractor
providing direct services under the terms of a Direct Contact Contract have an
additional contract with the group home for ancillary services, and if so, how
are those hours counted?

Answer: Yes. If there is one contract for the direct services and another
contract for the ancillary services, up to 20 allowable hours for the direct
services could be double-weighted. Any hours exceeding the 20 hours, plus the
hours for the ancillary services could be single weighted. For example, a
Licensed Independent Contractor working under the terms of a Direct Contact
Contract has two contracts with the group home provider; one for direct services
and the other for ancillary services. During the course of the audit, it is
discovered that the social worker is providing 25 hours per week of direct
services and 10 hours per week of ancillary services. For audit purposes, if all of
the other requirements in MPP Section 11-402.222(d)(1)(2)&(3) are met, 20 of
the 25 direct hours would be double weighted, and 15 hours would be single
weighted (5 excess direct hours + 10 ancillary hours.) For questions about CCL
requirements for social workers, please contact your LPA.

Note: (If both the direct services and ancillary services are contained in the
same contract, no double weighting for either would be allowed.)

Question:  What is the definition of “ancillary” social work services?

Answer: Any social work activity other than direct contact services with the
child is considered “ancillary” social work services. For example, the
development of needs and services plans, discharge plans, assessments and
quarterly reports; etc. is considered “ancillary” social work services.

MENTAL HEALTH (MH) TREATMENT SERVICES

8.

Question: Has there been a recent change as to who can provide MH
treatment services?

Answer: Yes. The definition has been expanded. The Office of
Administrative Law approved and filed the final ratesetting regulations for
Community Treatment Facilities (CTFs) effective November 16, 2000. These
regulations expanded the definition of a Mental Health Professional. This
expanded definition applies to all group home programs. Pursuant to MPP
Section 11-400m.(3), a Mental Health Professional is “An individual who is
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10.

licensed, certified, registered, waivered or otherwise recognized or authorized
under State law pursuant to CDMH'’s (California Department of Mental Health)
Title 9, Chapter 11, Medi-Cal Specialty Mental Health Services, Subchapter 1,
Article 2, to provide mental health treatment services, including but not limited to
interns and those referenced in Section 1810.223, California Code of
Regulations.”

Question:  What is the weighting for those MH professionals who are providing
services, but are not licensed?

Answer: There has been no change in the MPP Section 11-402.223(a) and
(b) for weightings allowed for MH professionals providing MH treatment
services. An additional subsection (MPP Section 11-402.223[c]) was added to
the regulations effective November 16, 2000, which states that “Each eligible
hour of mental health treatment services provided by anyone other than a
licensed mental health professional as described in Section 11-400m.(3) shall
not receive an additional weighting, but shall have a base factor of 1.0 for each
eligible hour.” For example, even though an unlicensed mental health intern
meets the definition of a Mental Health Professional in 11-400m.(3), he/she is not
eligible for an additional weighting pursuant to MPP Section 11-402.223(c), but is
eligible for a base factor of 1.0 for each eligible hour of MH services provided to
the child.

Question:  Are group home providers required to use the “Verification of
Mental Health Treatment Services” form that was distributed to us from your
office?

Answer: No. The form is not required. The “Verification of Mental Health
Treatment Services” form that was issued via Foster Care Audit Letter No. 2000-
03, dated March 24, 2000, was developed for use by group home providers
strictly as a tool to verify paid-awake hours for mental health services. Although
this form is voluntary, its use is suggested for those group home providers who
have difficulty in obtaining verification of payment (Medi-Cal, etc.) for mental
health services provided. Even if no other form of verification exists, auditors will
accept the completed form as documentation of paid-awake hours in the mental
health component in the event of an audit.



